maanantai 14. syyskuuta 2015

Vartijamiesten tilannepäivitys

Kyllä täällä vielä elossa ollaan! :) Loppumaisillaan oleva kuudes heprealainen kuukausi on ollut hengellisesti erittäin syvä ja rikas. Olemme saaneet niin JHVH'n Toorasta kuin Mazzarotista sanoinkuvaamattoman syvällistä ilmestystä, ymmärrystä. Ei tässä ole ollut aikaa kirjoitella kun on ollut tärkeämpää puuhaa nenä kiinni Sanassa :)

Kuten joka vuosi tähän aikaan niin sieltä sun täältä kajahtaa viestejä Rosh Hashanan, "juutalaisen uudenvuoden", alkamisesta. Juutalaisessa kalenterissa on alkanut Tishri-kuun ensimmäinen päivä, jota muinaisessa Babyloniassa juhlittiin uudenvuoden päivänä. Yhä tänäkin päivänä Irakin kaldealaiset viettävät Akitu-juhlaa, Babylonialaisen kuukalenterin seitsemännen kuukauden alkamisen myötä alkavaa uuttavuotta. Sittemmin 70 vuoden pituisesta Babylonian pakkosiirrosta 500 -luvulla eKr palanneet juutalaiset rabbit toivat sieltä mukanaan omaksumansa kaldealaisten pakanoiden uudenvuodenjuhlan, Akitun, ja uudelleennimesivät sen "Rosh hashanaksi", joka merkitsee "vuoden päätä" tai "alkua".

Eri asia on sitten mitä uudelleennimetyllä babylonialaisen kuukalenterin Akitulla on tekemistä raamatullisen pasuunansoitonjuhlan, Jom Teruahin, kanssa jonka JHVH sääti 3. Moos. 23. luvussa. Uskonnonvapaus ihmisille suotakoon. Niillekin jotka kantavat messiaanisen / heprealaiset juuret -uskovan nimeä, mutta seuraavat "juutalaistettua" Babylonialaista kuukalenteria syksyisine uusinevuosineen. Me kunnioitamme sitä, mutta emme voi missään nimessä sanoa aamentamme eksytykselle vaan suhtaudumme siihen jyrkästi - JHVH'n ja Jeshuan rakkaudessa.

Totta puhuen Rosh Hashanassa kyse on nimenomaan juutalaisesta uudestavuodesta eikä JHVH'n uudestavuodesta jonka Hän on säätänyt alkavaksi keväällä aabib-kuussa (2. Moos. 12:2, 5. Moos. 16). Samassa kuussa jonka aikana JHVH vapautti Israelilaiset Egyptin orjuudesta ja sääti mistä kuusta vuoden päivät tulisi aloittaa.

Tarkemmin ajatellen "juutalaistetulla" Babylonian kuukalenterilla ja uudenvuoden juhlalla on yhtä paljon tekemistä Luojan kolmiyhteisen aurinko-kuu-tähti kalenterin kanssa kuin esim. joululla on tekemistä Messiaan syntymän kanssa! Joten messiaaniset / heprealaiset juuret -uskovat. Olisiko aika kyseenalaistaa jälleen kerran isiltä (tässä tapauksessa rabbeilta) perittyjä perinteitä jotka perustuvat valheeseen ja vain "liippaavat läheltä". Eivätkä perustu Tooraan eli JHVH'n Totuuteen. Rabbeilta perittyjä valheita tulisi kyseenalaistaa samalla intensiteetillä kuin roomalais-katoliselta kirkolta perittyjä valheita.

Rosh Hashanah ja joulu ovat "kultaisia vasikoita" jotka kuuluvat Tooran, Jumalan Sanan, sulatusuuniin.

Rosh Hashana -termissä ei sinänsä olekaan mitään epäraamatullista vaan erään teorian mukaan Jom Teruahia alettiin kutsua Rosh Hashanaksi nimenomaan sen tähden että se aloitti heprealaisen seitsemmänen kuukauden, vuoden tärkeimmän aikakauden tai vuoden pääaikakauden eli JHVH'n syysjuhlien kauden. Eikä siten ko. termillä olisi joidenkin ylläpitämien näkemysten mukaan välttämättä mitään tekemistä uudenvuoden kanssa.

Mene ja tiedä, mutta jokatapauksessa olemme Danielin Perinnössä valinneet sellaisen linjan ettemme kutsu Jom Teruahia "Rosh Hashanaksi" sillä se on yleinen ja vakiintunut termi "juutalaistetulle" pakanalliselle babylonialaiselle uudellevuodelle, joka on pakanuutta.  Kuten sanottua, "juutalaistettuja" Babylonin tuliaisia, kuten "kristillistetty" joulukin ja koko Babylonialainen aurinkokalenteri.

Lisää rabbiinisesta Babylonian tuliaisesta voi lukea esim. tästä erinomaisesta juutalaisesta raamatullisesti ja historiallisesti luotettavasta ja asiallisesta lähteestä, jos tahtoo oppia tuntemaan totuuden Rosh hashanan alkuperästä sekä babylonialaisesta kaksiyhteisestä aurinko-kuu kalenterista, Tammuksen kultin kalenterista. Kirjoittaja on entinen ortodoksijuutalainen ja nykyään karaiitti-juutalainen Nehemia Gordon, joka on tutkinut Raamatun hepreaa Jerusalemin heprealaisessa yliopistossa. Hän ei usko (vielä) Jeshuan olevan Messias joten hänen sinänsä hyviäkin kirjoituksia kannattaa lukea pitäen tämä mielessä.

Mutta jos uskomme Totuuteen (mkl siihen että Jeshua on Messias), niin meidän ei pitäisi pelätä kuulla totuutta myös niiltä jotka eivät usko Jeshuan olevan Messias. Gordonin tutkimukset ovat osaltaan vahvistaneet ainakin meidän uskoamme Jeshuaan. Hän on mm. tutkinut heprean kielistä Matteuksen evankeliumia josta roomalais-katolisella kirkolla on ollut vuosisatoja hallussa kokonaista kolme kopiota! Yllätys yllätys kirkko ei ole antanut niitä juutalaisten haltuun, juutalaisten omia kirjoituksia! Mistäpä muustakaan syystä kuin siitä että hepreankielistä alku-Matteusta lukemalla juutalainen ei takuulla voi kääntyä katoliseksi!

Jos Totuuden rakastamisesta puhutaan niin sama pätee mihin tahansa lähteen uskomiseen jonka kirjoittaja puhuu sinänsä jostain asiasta totuutta, mutta ei välttämättä usko edes Raamatun todenperäisyyteen tai Jumalan olemassaoloon. Totuus on kuitenkin totuus päästipä sen ilmoille vaikka Bileamin aasi! :)

"Juutalaistettu" babylonialainen uusivuosi alkoi oinaansarvien töräytyksin, mutta ne jotka tuntevat Totuuden, Tooran, odottavat vielä Jom Teruahin alkamista ja töräyttävät vasta sitten oinaansarveen - tai hopeatorveen kuten temppelissä tehtiin.

Aivan parisen tuntia sitten tänä iltana iltana ei vielä Jom Teruahin uudenkuunsirppiä Israelissa nähty sääolosuhteiden takia (seuraa tilannepäivityksiä täältä) joten sirppiä täytyy yrittää bongata Israelissa huomeniltana 15.9. auringon laskiessa. Ei siinä mitään menetetty. Pääasia oli se että saimme valvoa Ylkäänsä odottavan morsiamen lailla ja seurata Hänen todistustaan taivaalla. Tapahtukoon JHVH'n tahto Jom Teruahin alkamisen osalta. Uudenkuunsirpin tähystäminen ja keväisen aabib-ohran tarkkailu (jotka ovat heprealaisen vuoden alkamisen kaksi ehtoa) pitää nöyränä ja muistuttaa nimenomaan siitä että JHVH, Luoja, on se joka päättää milloin Hänen pyhät juhlansa alkavat. Ei ihminen kuten babylonialaiset pakanat tai rabbit jotka seuraavat muinaisia Baabelin oppeja mieluummin kuin yksinkertaisesti tähystäisivät uudenkuun sirppiä kuten vielä neljännellä vuosisadalla juutalaiset tekivät temppelinkin tuhoamisen jälkeen. Kunnes fariseus rabbi Hillel II ajatteli toisin.

Mutta näiltä näkymin huomiseen, Laila Tov!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ainoastaan asialliset kommentit hyväksytään. Noudatathan ystävällisiä tapoja. Jos kirjoitat anonyyminä niin jonkinlaisen nimen merkitseminen kommenttiin olisi suotavaa jotta erottuu muista anonyymeistä. Kiitos!