sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Kysymyksiä ja vastauksia 1: Tulisiko Raamattuun uskovien pysyä erossa tähtitieteestä?

Aiomme jatkossa keskittyä enemmän myös erillisissä blogiteksteissämme siihen mistä Luoja on meille käskyn ja työnäyn tätä sivustoa varten antanut: raamatulliseen heprealaiseen tähtitieteeseen. Mikäpä olisi siis parempi tapa muuttaa suuntaa kuin pureutumalla heprealaisesta tähtitieteestä nouseviin usein kysyttyihin kysymyksiin. Tässäpä niistä ensimmäinen.

Lisää kysymyksiä ja vastauksia

K: Eikö Raamattuun uskovien tulisi pysyä erossa tähtitieteestä?

Ensinnäkin kysymys on sinänsä vakavasti otettava kysymys mikäli sillä viitataan astrologiaan. Toisaalta kysymyksennasettelu on hieman hullunkurinen. Ihmiskunta on tehnyt jo alusta asti tähtitiedettä tuhansien vuosien ajan. Jokainen ihminen, uskoipa Raamattuun tai ei, tekee enemmän tai vähemmän ja tavalla tai toisella tähtitiedettä ihan joka päivä.

Aamulla saatamme todeta, että aurinko on nousemaisillaan. Illalla sitten mahdollisesti ihailemme nousevaa kuuta, joka on toisinaan puolikuu ja toisinaan melkeinpä täysi tai ohut sirppi jne. Saattaapa joku bongata tummenevalta taivaalta revontulia ja jopa harvinaisemman tähdenlennonkin! Toinen saattaa pohtia miksiköhän tuo Otava on tuollainen.

Näetkö? Eihän tuo ole astrologiaa johon usein ko. kysymyksellä viitataan.

Tämä kaikki on tähtitiedettä yksinkertaisimmillaan. Em. asiat ovat nykypäivän ihmisille niin jokapäiväisiä itsestäänselvyyksiä ettei niitä osata lukea tähtitieteen harjoittamisen pariin.

Lisäksi tähtitieteestä saattaa tulla ensiksi mieleen supervaltojen avaruusohjelmat ja avaruustutkimus huippuunsa kehitettyine monimutkaisine avaruusraketteineen, luotaimineen, teleskooppeineen ym vekottimineen. Mutta tähtitiede on oikeasti jokaisen ihmisen juttu aamusta iltaan.

Tähtitiede on ollut ihmisille takapihan puutarhan tiedettä jo Eedenistä alkaen. Itseasiassa se on maailman vanhin tiede. Raamatussa tähtitieteeseen viitataan useita kymmeniä kertoja. Parhaimmillaan tähtitiede on yksinkertainen koko perheen juttu se rakkain ihminen lämpimässä kainalossamme - aivan paljain silmin ja avoimin mielin Luojamme tähtitaivaan alla. Eikä tarvita edes kaukoputkea tai avaruusrakettia!

Toiseksi on tehtävä ero tähtitieteen ja astrologian välillä. Jumala on kieltänyt tähdistä ennustamisen, mutta ei tähtien tai tähdistöjen (tähtikuvioiden) ja tähtien nimien sekä tähdistöjen esikuvien tutkimista. Miksi Luoja olisi kieltänyt luomisessa asettamiensa merkkiensä (1. Moos. 1:14) tutkimisen Hänen suunnitelmiansa näkökulmasta (1. Moos. 3:15)?

Astrologia tai tähdistä ennustaminen on taikauskoa ja okkultismia. Astrologia perustuu yksilöihmisten sekä kokonaisten kansakuntien ja niiden johtajien kohtaloiden ennustamiseen tähtien ja muiden taivaankappaleiden liikkeiden perusteella.

(Raamatullinen) tähtitiede on sen sijaan nimensä mukaisesti tiedettä, joka tutkii tähtiä ja muita aurinkokuntamme taivaankappaleita Raamatun pelastushistorian tai Jumalan ilmoituksen "airueiden" näkökulmasta. Sillä Raamatussa sanotaan että Jumala nimesi tähdet (). Taivaan tähdistöjen esikuvallinen ilmoitus Vapahtajasta ja Messiaasta perustuu Jumalan antamiin tähtien profeetallisiin nimiin. Raamatullinen tai heprealainen tähtitiede ei ole ”tiedon nimellä” kulkevaa tähdistä ennustamisen huuhaata kuten astrologia.

Raamatullisen tähtitieteen tai mazzarotin (heprealainen näkemys eläinradan tähdistöistä) mukaan tähtien nimet, eläinradan tähdistöt sekä Aurinko, Kuu ja planeetat hoitavat raamatullisen pelastuskertomuksen ”opettajan” tai ”profeetan” virkaa. Ne vahvistavat Raamattuun kirjoitetun Sanan. Raamatun Sana vahvistaa tähtien nimiin kirjoitetun "Sanan". Sen lisäksi nämä kolme eli aurinko, kuu ja tähdet ovat Luojan kalenterin "koneiston hammasrattaat".

Raamatullisen / heprealaisen tähtitieteen mukaan taivaankappaleet eivät siis määrää kenenkään luonteenpiirteitä tai kohtaloita sen perusteella missä tähdistössä Aurinko on mahtanut majailla yksilön syntymisen hetkellä tms. Puhumattakaan viikon horoskoopeista tyyliin ”Venus sijaitsee siinä ja siinä tähtikuviossa – nyt on otollinen aika uuteen rakkauteen” tai jotain muuta höpöhöpöä.

Taivaankappaleiden asennot tiettynä aikana tietyssä paikassa julistavat ja opettavat raamatullisesta pelastushistoriasta raamatullisina aikoina (3. Moos. 23 Herran juhla-ajat) ja aikakausina. Taivaankappaleiden asennot eivät määrää mitään eikä ketään. Taivaankappaleiden liikkeet eivät vaikuta jotenkin ”maagisesti” jonkin ihmisen tai jopa kansakuntien ja niiden johtajien elämään ja kohtaloihin.

Taivaat opettavat hyvin yksityiskohtaisesti Jumalasta ja Hänen pelastus-suunnitelmastaan Jeshuassa Messiaassa (Jeesus Kristus).

Taivaallinen ilmoitus on kuin yhtä suurta ja jatkuvaa taivaankannen elokuvaa 24 tuntia päivässä 7 päivänä viikossa. Elokuva tai kirja kertoo tarinan. Eläinrata on kirja tai elokuva. Suuri Jumalan ja Hänen kansansa välinen rakkaustarina. Tarina voi korkeintaan vaikuttaa ihmisiä tekemään valintoja tai herättää ajatuksia, mutta tarina ei määrää ihmisten kohtaloita tai kerro milloin jokin olisi otollista tai epäotollista jne.

Toiseksi Raamatussa sanotaan useaan kertaan että Jumala nimesi tähdet mm. Psalmi 147:4, Jesaja 40:26-28 sekä että Jumala on asettanut tähdet yhdessä auringon ja kuun kanssa merkeiksi (1.Moos 1:14-15). Kyse ei ole heprealaisesta runoudesta vaan kirjaimellisesta tosiasiasta jolle on tuhansien vuosien uskottavat historialliset ja tähtitieteelliset perusteet.

Tähtien nimien historia ulottuu useiden tuhansien vuosien päähän ajassa taaksepäin aina luomiseen asti. Pienistä merkityksettömistä vivahde eroista huolimatta eläinradan 12 tähdistön sekä kussakin niissä olevan 3 aputähdistön (kaikenkaikkiaan 48) tähtien nimien merkitys on pysynyt samanlaisena kautta ihmiskunnan historian eri kulttuurien ja kielten parissa. Se osoittaa voimakkaasti siihen suuntaan, että tuhansia vuosia sitten koko maailmassa on ollut olemassa yksi kieli ja yhtenäinen tähtitaivaskulttuuri.

Se todistaa Raamatun luotettavuuden puolesta mm. kertomus Baabelin tornista, kielten sekoituksesta jne.

Lisää kysymyksiä ja vastauksia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ainoastaan asialliset kommentit hyväksytään. Noudatathan ystävällisiä tapoja. Jos kirjoitat anonyyminä niin jonkinlaisen nimen merkitseminen kommenttiin olisi suotavaa jotta erottuu muista anonyymeistä. Kiitos!